Kaartlezen

Toerklasse en Sportklasse

Kaartlezen

De Saab Zomer Rally is een kaartleesrally op twee niveaus: Toerklasse en Sportklasse. Dus voor iedereen, beginnend of ervaren goed te doen. Hoewel, de uitzetter heeft zowel in de Toerklasse als in de Sportklasse wel wat 'instinkers' en ‘nadenkers’ in petto. Dus het blijft wel opletten en logisch redeneren geblazen.


Rijden in een klasse naar keuze

Onze doelstelling is om voor alle deelnemers een leuke, goed georganiseerde rally aan te bieden. De Saab Zomer Rally heeft twee klassen:

  • Toerklasse: bedoeld voor de meer recreatieve equipes; meer gericht op beleving onderweg dan op ingewikkelde kaartleesopdrachten. Geen tijdsdruk, maar je moet uiteindelijk wel voor de finale finishtijd binnen zijn. Ook minder kilometers en een lagere gemiddelde snelheid dan de Sportklasse. 
  • Sportklasse: is competitiever. Dit is meer de klasse voor de equipes met meer kaartleeservaring. Ook meer kilometers en een hogere gemiddelde snelheid. Je kunt in de Sportklasse onderweg ook 'Herconstructies' en een 'Regularity' (RP) verwachten.


Welke kaartleessystemen?

Tijdens de Saab Zomer Rally 2024 rij je de route aan de hand van diverse kaartleesopdrachten en verschillende kaartleessystemen. Welke dat exact zijn, is nu nog niet bekend. Maar 'Pijlen korste route' zit er bijna altijd bij! Hoe dat in zijn werk gaat, kun je zien op onderstaande animatie van RallyNews:

KaartRoute-opdracht:

Van TC 3 naar TC 4 dient een aantal pijlen in nummervolgorde te worden aangedaan. Onder iedere pijl wordt geacht een weg/weggedeelte te liggen.

Reglement:

  • Een pijl dient van de voet tot de punt van de pijl zo nauwkeurig mogelijk bereden te worden.
  • Van de TC naar het eerste pijl, van pijl tot pijl en van het laatste pijl naar de TC dient steeds de kortste route geconstrueerd en bereden te worden.
  • Wegen en samenkomsten van wegen mogen slechts in één richting bereden worden.
  • Pijlen of gedeelten van pijlen mogen ook worden bereden als ze nog niet aan de beurt zijn of als ze reeds aan de beurt zijn geweest, maar alleen in voorwaartse richting.
  • Kruisen en raken van pijlen is toegestaan.

Intekenen en rijden:Let op! Dit is slechts een voorbeeld! In het definitieve reglement van de Saab Zomer Rally 2023 kunnen andere of aanvullende regels zijn opgenomen. Deelnemers ontvangen het definitieve reglement uiterlijk 1 juli a.s.

RallyNews

Wist je trouwens dat op RallyNews nog veel meer kaartleessystemen heel helder worden uitgelegd? Neem maar eens een kijkje!