Kaartlezen

Sport-, Toer- en Leisure-klasse

Kaartlezen

De Saab Zomer Rally is een kaartleesrally op drie niveaus: Sportklasse, Toerklasse en Leisure-klasse. Dus voor iedereen, zeer ervaren, beginnend of volledig onervaren goed te doen. Hoewel, de uitzetter voor iedere klasse wel wat 'instinkers' en ‘nadenkers’ in petto. Dus het blijft wel opletten en logisch redeneren geblazen.


Rijden in een klasse naar keuze

Onze doelstelling is om voor alle deelnemers een leuke, goed georganiseerde rally aan te bieden. De Saab Zomer Rally 2024 heeft drie klassen:

  • NIEUW!
    Leisure-klasse:
    deze klasse is bedoeld voor rijders die graag een leuke dag willen hebben, maar niet de hele dag willen kaartlezen. De route wordt weergegeven met o.a. het systeem 'Bolletje-Pijltje', ondersteund met foto's. Af en toe is er een eenvoudige (kaartlees)opdracht of een proefje. Leuk om een keer te proberen, zeker als je nog nooit een rally hebt gereden. Of gewoon een relaxt dagje uit wilt met ander Saab-rijders!
  • Toerklasse: bedoeld voor equipes met enige rally-ervaring. Wel een échte kaartleesrally. Dus hier geen Bolletje-Pijltje, maar kaartleessytemen als bijvoorbeeld Pijlen korste route, Grensbenadering, Punten vrije route, etc. Er is geen tijdsdruk, maar je moet uiteindelijk wel voor de finale finishtijd binnen zijn. Ook minder kilometers en een lagere gemiddelde snelheid dan de Sportklasse. 
  • Sportklasse: is echt competitief. Dit is de klasse voor equipes met ruime kaartleeservaring. De diverse kaartleessystemen hebben voor hen geen geheimen meer. Meer kilometers en een hogere gemiddelde snelheid dan de Toerklasse. Je kunt in de Sportklasse onderweg ook 'Herconstructies' en een 'Regularity' verwachten.

Nog niet zo bekend met het kaartleesspelletje?

Dan is bijvoorbeeld RallyNews een goede website om te zien hoe de verschillende systemen werken. O.a. bolletjepijl.nl geeft ook (online) cursussen. Er is al een beginnerscursus voor € 45. Liever een fysieke cursus? Kijk dan eens op de website van de DHRC. Zij organiseren regelmatig kaartleescursussen voor zowel beginners als gevorderden. Of oefen alvast 'in het echt' met een One More Chance Rally van onze uitzetter Jaap Jongman! Er zijn 15 verschillende routes in zowel de Toer- als de Sportklasse, die je zelf op ieder gewenst moment kunt rijden met de RallyCheck app. Kijk op www.rallycontrol.nl voor alle informatie!